Ce sunt radicalii liberi? 15Iunie
1784 vizualizari

Ce sunt radicalii liberi?

Ce sunt radicalii liberi?

Radicalii liberi sunt atomi sau molecule care au un numar impar de electroni, ceea ce insemna ca sunt in cautare de alt electron - pentru ca sa-si formeze o structura stabila - electroni pereche.

In timpul "cautarilor" se intampla ca un radical liber sa "fure" unui atom sau molecule  un electron si atunci atomul sau molecula ce avea electronii in pereche, nu o sa-i mai aiba pereche (un electron fiind luat de radicalul liber), astfel atomul sau molecula ce pierde un electron, devine radical liber si tot asa.

Avem o problema atunci cand acest fenomen are loc in cascada si foarte des, astfel, formatiunile celulare "atacate" de radicalii liberi sunt disfunctionale si astfel nu-si mai pot exercita rolul.

Odata cu formatiunile celulare ce sufera fiind deteriorate, problema se transmite in lant si organelor ce au la baza functionalitatii lor structurile celulare care, in acest caz, nu mai functioneaza corect si in parametri normali (de exemplu regenerarea celulelor epidermului nu se mai face in ritmul normal).

Ca exemplu, daca fibroblastii care ar trebui sa sintetizeze colagen, sunt "atacati" de radicalii liberi, acestea nu mai pot sintetiza colagen si elastina, astfel calitatea pielii se simte prin deteriorarea colagenului si elastinei.

Nu e nimic rau cu radicalii liberi atata vreme cat echilibrul din corp intre anti-oxidanti si radicalii liberi este stabil. Cand balanta se inclina sper radicalii liberi trebuie sa intervenim cu Antioxidanti

Daca nu intervenim este posibil ca pielea sa nu-si revina de la sine, adica balanta radicali-liberi-antioxidanti sa nu fie restaurata, si in acest caz pielea va fi stresata indiferent ce-i vom face si ce creme vom aplica.

Scrie o parere

Adresa de mail nu va fi publicata. Campurile marcate cu * trebuie completate