Ce este o pustula, ce sunt pustulele? 15Iunie
26772 vizualizari

Ce este o pustula, ce sunt pustulele?

Ce este o pustula, ce sunt pustulele?

Pustulele sunt leziuni tegumentare elevate în raport cu restul suprafeței cutanate, cu conținut purulent. În literatura de specialitate, pustula este descrisă ca o colecție lichidiană purulentă circumscrisă, de dimensiuni variabile, apărută pe suprafața cutanată. În medie, pustulele prezintă dimensiuni de cativa milimetri

Din punct de vedere clinic, pustulele cutanate se pot prezenta sub forma erupțiilor pustulare care, la rândul lor, pot fi împărțite în trei categorii diferite:

  • Erupții pustulare acute generalizate, caracterizate prin apariția sponatană a numeroase pustule cutanate, cu extindere pe întreaga suprafață corporală
  • Erupții pustulare acute localizate, caracterizate prin apariția spontană a unor pustule cutanate doar în anumite regiuni ale corpului (pe membrele superioare, pe toracele anterior sau posterior, etc.)
  • Erupții pustulare cronice, localizate sau generalizate, apărute în rândul persoanelor care au mai prezentat în antecedente erupții pustulare și care prezintă aceeși localizare asemenea leziunilor anterioare

Pustulele sunt frecvent întalnite in cadrul anumitor boli de piele (precum dermatita periorala, acneea, dermatoza pustuloasa subcornoasa, etc.), în cadrul diferitelor boli infectioase cutanate de etiologie bacteriana, virala sau fungica, în foliculite si in unele afectiuni cutanate inflamatorii (precum psoriazisul). 

Afectiuni ce genereaza pustule:

Acnee
Pustulele aparute in acnee se prezintă sub aspectul unor leziuni cutanate eritematoase, de dimensiuni cuprinse între 2 și 5 mm, localizate la nivelul frunții, a obrajilor și a barbiei. 

Foliculita
Foliculita este caracterizata prin aparitia foliculilor pilosi de etiologie bacteriana si se manifesta clinic prin aparitia unor leziuni cutanate pustulare.
Cei mai frecventi agenti patogeni sunt Staphylococcus aureus și Pseudomonas aeruginosa. Pustulele cutanate ce apar im adru foliculitelor sunt localizate superficial pe suprafața pielii, la nivelul foliculilor pilosi afectati.


Varicela sau varsatul de vant este o boală infectioasa cutanata, ce apare dupa infectarea cu virusul varicelo-zosterian (virus care aparține clasei de herpesvirusuri de tip III). Pustulele cutanate aparute in cadrul varicelei sunt eritematoase, cu erupție initială la nivelul fetei și toracelui dar pot fi insotite de prurit, febra, cefalee cu stare generala alterata.

Dermatita
Dermatita periorala este o afecțiune cutanată caracterizată prin apariția unor pustule eritematoase la nivelul feței. Boala afecteaza frecvent copiii si femeile flate in perioada fertila. La inceput, eruptia pustuloasa apare la nivelul tegumentelor periorale (aflate în jurul gurii), fiind localizată la nivelul santurilor nazo-labiale.


Dermatoza pustuloasa
Dermatoza pustuloasa este o afectiune cutanată cronica, destul de rara ce are o etiologie necunoscuta, si care afecteaza persoanele adulte (persoane aflate peste varsta de 50 de ani) si se caracterizeaza prin aparitia unor pustule cu dimensiuni mai mici de 1 cm, localizate la nivelul toracelui și abdomenului.

 

Psoriazis
Psoriazisul este o afectiune inflamatorie a pielii, de etiologie neprecizata, caracterizata prin euptie eritemato-scuamoasa. Psoriazisul pustulos este o formă particulara de psoriazis, caracterizată prin aparitia a numeroase pustule superficiale, eritematoase.

 

 

Scrie o parere

Adresa de mail nu va fi publicata. Campurile marcate cu * trebuie completate